British flag
Menu
Finasterid kontra Minoxidil: spolu alebo samostatne?

Finasterid kontra Minoxidil: spolu alebo samostatne?

Medzi najčastejšie otázky, ktoré dostávame, je, ako kombinovať Finasterid (celkovo) s Minoxidilom (lokálne) v liečbe androgénnej alopécie a aký je efekt takejto liečby.

Pripomeňme, že Finasterid a Minoxidil reprezentujú jediné 2 lieky, ktoré americká asociácia pre kontrolu liečiv FDA /Food and Drugs Administration) potvrdila pre legitímnu liečbu androgénnej alopécie. Finasterid ako androgénny modifikátor, brzdiaci enzým, umožňujúci vznik dihydrotestosterónu (DHT) a Minoxidil ako modifikátor biologickej odozvy  s viacerými funkciami (zlepšenie prekrvenia pokožky, podpora tvorby vlasu, predlženie anagénnej fáze rastu vlasu a pod.). 

Pýtate sa, či je súčasná kombinácia oboch spomínaných liekov v liečbe androgénnej alopécie efektívnejšia ako monoterapia, kedy sa užíva jeden či druhý liek samostatne.

Súčasné poznatky naznačujú, že kombinovaná liečba, pri ktorej sa súčasne podáva Finasterid a Minoxidil, je predsa len o poznanie účinnejšia ako podávanie oboch liekov samostatne (hodnotené hustotou vlasov). Je teda lepšou voľbou. 

Inou otázkou sú eventuálne vedľajšie účinky liečby. Pokiaľ ide o Minoxidil, spomína sa najmä kontaktá dermatitída, spojená so začervenaní a svrbením. Dostupné štúdie naznačujú, že optimálnou koncentráciou Minoxidilu, pri ktorej sú uvedené vedľajšie účinky minimalizované, je 5%. Pokiaľ sa predsa len objavia, pri vysedení lieku veľmi rýchlo zmiznú.

Väčšiu obavu však vyvoláva celkovo podávaný Finasterid, pri ktorom sa spomína predovšetkým sexuálna dysfunkcia. Ukázalo sa, že pri správnom dávkovaní 1mg každé 2-3 dni sa sexuálna dysfunkcia vyskytuje len vzácne a podobne ako v prípade Minoxidilu pri vysadení rýchlo vymizne. Dodajme, že sľubnou alterantívou je lokálne aplikovaný Finasterid, obvykle v 0,25% koncentrácii, ovšem za cenu slabšieho účinku. 

Zrátané podčiarknuté, kombinovaná liečba Finasterid plus Mimoxidil u pacientov s androgénnou alopéciou je účinnejšia ako monoterapia, kedy sa podáva jeden alebo druhý liek samostatne.