British flag
Menu
Rednúce vlasy: čo s nimi?

Rednúce vlasy: čo s nimi?

Poznáte to. Nič netrvá večne a ani vlasy, ktoré sme ako deti nosili nedbalo upravené na hlave, nie sú to, čo bývali. Stenšujú sa, vypadávajú a rednú.

Dá sa s tým niečo urobiť? Skôr, než odpovieme, musíme si povedať niečo o tom, prečo je tomu tak. V obvyklých prípadoch je hlavným viníkom testosterón (presnejšie jeho derivát DHT). Nie že by ho muselo byť nutne viac (i keď by si to niektorí muži nepochybne priali). Úplne postačí, ak vlasové cibuľky, tvoriace vlas (folikuly), budú dostatočne citlivé na jeho účinok. Inými slovami, muž s prirodzene holou hlavou nemusí byť boss. Môže mať (a väčšinou i má) len tú smolu, že jeho cibuľky neznesú ani len nanogram testosterónu.

Výsledkom sú kúty, ktoré sa nenápadne posúvajú dozadu až nakoniec splynú s rednúcim vírom (vertex) vzadu a je dokonané.

Pokiaľ sa ocitneme v tejto situácii, máme 2 možnosti. Buď si povieme, že na tom nezáleží, že sú i dôležitejšie veci na svete (čo určite sú), že komu sa to nepáči, nech sa na nás nedíva alebo sa naštveme a učiníme rázne rozhodnutie vlasy obnoviť.

Musíme byť však veľmi opatrní. Pomocných rúk bude veľa, nie všetky sú ale skutočne pomocné. O tom, ako ich rozpoznať, si povieme v budúcom príspevku.